Επιστήμη-Τεχνολογία
15
Νοε

Γιατί είναι απαραίτητο ένα UPS

Δυστυχώς τη σημασία του UPS την καταλαβαίνει κανείς όταν πρώτα θα την "πάθει"

Σε όλους μας έχει τύχει τη στιγμή που εργαζόμαστε με τον υπολογιστή μας, να έχουμε μια διακοπή ρεύματος ή ακόμα χειρότερα μια εναλλαγή στην τάση του ηλεκτρικού δικτύου και ξαφνικά να σβήσει! Κάπως έτσι χάνεις τη δουλειά σου, αλλά είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί η συσκευή σου, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν είχες ένα UPS.

Τι κάνει ένα UPS

Τα αρχικά UPS - Uninterruptible Power Supply - μεταφράζονται ως Αδιάλειπτη Παροχή Ενέργειας και αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι από όσα κάνει ένα UPS μιας επιπλέον ενσωματώνει κυκλώματα που προστατεύουν από διακυμάνσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος τις συσκευές που έχουμε συνδεδεμένες επάνω του.

Πως θα σώσεις τις συσκευές σου με ένα UPS

Οι κάτοικοι της Ελληνικής επαρχίας και των νησιών κατά κύριο λόγο, αλλά ακόμα και όσοι βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις έχει τύχει να βρεθούν για μερικά λεπτά ή και ώρες χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγο κάποιας βλάβης ή κακοκαιρίας. Αρκετοί δε, αν όχι όλοι μας, έχουμε βιώσει ή ακούσει από γνωστούς και φίλους ότι κάποια ηλεκτρική συσκευή τους καταστράφηκε από απότομη διακύμανση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με ένα UPS αποφεύγουμε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις μιας και αναλαμβάνει να ελέγχει επί 24ώρου βάσης την παρεχόμενη τάση από το ηλεκτρικό δίκτυο. Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιο πρόβλημα σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου ή και άμεσα, ανάλογα την τεχνολογία του UPS, εξομαλύνει την κατάσταση και έτσι η συσκευή μας λαμβάνει συνεχώς "καθαρό" ρεύμα, χωρίς ανεπιθύμητες διακυμάνσεις που μπορεί ακόμα και να την καταστρέψουν.

Πως επιλέγω ένα UPS

Στο Πλαίσιο θα βρείτε πληθώρα επιλογών στην κατηγορία UPS, οπότε εμείς εδώ θα ξεκαθαρίσουμε με απλά λόγια πως θα επιλέξεις το UPS που πραγματικά χρειάζεσαι.

Υπολόγισε ποιες συσκευές θα συνδέσεις

Το πρώτο βήμα είναι ποιες συσκευές σου θα συνδέσεις επάνω στο UPS. Παρακάτω θα βρεις ένα ενδεικτικό πίνακα με μερικές συσκευές και την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας για αυτές. Για να υπολογίσεις πόσα Watt κατανάλωσης έχουν οι δικές σου συσκευές, μιας και ο πίνακας παρουσιάζεις τις ελάχιστες καταναλώσεις, συμβουλέψου είτε το εγχειρίδιο της συσκευής σου, είτε τις ενημερωτικές σημάνσεις που θα βρεις επάνω της.

Άθροισε το σύνολο των Watt από τις συσκευές που θέλεις να συνδέσεις επάνω στο UPS ώστε να προστατεύονται σε 24ωρη βάση και είσαι έτοιμος να επιλέξεις το δικό σου UPS σε 3 βήματα.

Επιλέγω UPS σε 3 βήματα

Βήμα 1: Έχοντας προηγουμένως αθροίσει τα Watt των συσκευών που θα συνδέσεις μπορείς να υπολογίσεις πόσα είναι τα ελάχιστα VA του UPS που θα χρειαστείς.

Βήμα 2: Υπάρχουν 3 διαφορετικές τεχνολογίες υλοποίησης UPS.
- Stand By: Είναι η πλέον βασική τεχνολογία και προσφέρει εντελώς βασική προστασία.
- Line Interactive: η οποία προσφέρει παραπάνω από ικανοποιητική προστασία και είναι η πλέον διαδομένη μιας και συνδυάζει παράλληλα χαμηλό κόστος.
- Online: Προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία στις συσκευές, αλλά με τίμημα το υψηλό κόστος.

Βήμα 3: Ελέγχεις τις πρίζες προστασίας που διαθέτει το UPS που έχεις επιλέξει και προετοιμάζεσαι με αντάπτορες ή πολύπριζα - εφόσον χρειάζεται - για να συνδέσεις τις συσκευές σου.

Προσέχουμε... για να έχουμε

Η αγορά και εγκατάσταση ενός UPS στον ευαίσθητο εξοπλισμό μας είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε προληπτικά, πριν γίνει η ζημιά και καταλήξουμε να πληρώνουμε σε βλάβες, χαμένες ώρες εργασίας ή και διασκέδασης, πολλαπλάσιο το κόστος ενός UPS.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: 5
Διαβάστηκε 143 φορές

Σχετικά Άρθρα

Ασφαλιστικά Προϊόντα

Τα διαβάσατε περισσότερο στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πτήση με DRONE

Πτήση πάνω από τους μαγευτικούς καταρράκτες της Έδεσσας, της πανέμορφης μακεδονίτικης πόλης.