Καλή ζωή
15
Νοε

Βόλτα στο Μέγαρο με παιδιά

Κατηγορία: Καλή ζωή

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ηχο-γραφίζοντας» και «Εργαστήρι Κινούμενης Εικόνας»

Τα τελευταία χρόνια, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει πάψει να είναι ένας χώρος μόνο για τους γνώστες των κλασικών έργων και της όπερας. Έχει ανοίξει τις πύλες του σε όλη την οικογένεια με εκπαιδευτικά προγράμματα και τις παραστάσεις της Σειράς «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο» στον Κύκλο «Το Μέγαρο των Παιδιών», και που σκοπό έχουν να εξοικειώσουν τα παιδιά με κλασικά έργα και συνθέτες και εν γένει με την καλή μουσική, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας της μουσικής παιδείας ψηλά.

Η «ψυχή» των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής, Σοφία Τοπούζη, σε συνεργασία με το Μάρκο Μπλάτσιο έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε δύο ηλικιακές ομάδες και πραγματοποιούνται συγκεκριμένες Κυριακές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το «Ηχο-γραφίζοντας» είναι ένα εργαστήρι μουσικής και εικαστικών για παιδιά 6-9 ετών, όπου τα παιδιά καλούνται να μετατρέψουν σε εικαστικές δημιουργίες με διάφορα υλικά, τις ιστορίες που περιέγραψαν με μουσική, διάσημοι συνθέτες όπως ο A. Vivaldi, C. Saint-Saëns, L.v. Beethoven, Π.I. Τσαϊκόφσκι, C. Debussy, Ν. Σκαλκώτας, F. Chopin. Για παιδιά από 8-13 ετών, πραγματοποιούν το Εργαστήρι Κινούμενης Εικόνας, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα δημιουργήσουν μουσικά videos με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (stop motion), με αφορμή το μουσικό έργο «Ο Πέτρος και ο Λύκος».

Η αυλαία των παραστάσεων του Κύκλου «Το Μέγαρο των Παιδιών» για φέτος ανοίγει με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ. στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με την καλλιτεχνική επιμέλεια, κείμενα και παρουσίαση της υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΜΑ, Σοφίας Τοπούζη, τη μουσική διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Η μουσική συνοδεύεται από την προβολή εικαστικών δημιουργιών, οι οποίες είναι όλες εμπνευσμένες από τη μουσική σύνθεση της συναυλίας. Πρόκειται για έργα παιδιών και νέων 6-16 ετών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Μεγάρου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». Μετά το τέλος του μουσικού μέρους, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των έξι νικητών του διαγωνισμού και θα γίνει η απονομή των βραβείων.

Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» είναι ένα από τα πιο γνωστά αλλά και πολυδιάστατα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο μεγάλος Βάρδος εμπνέεται από μια ονειρική Αθήνα και περιγράφει τις περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών καθώς και τη σχέση τους με τον Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και Ιππολύτη, αλλά και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το μαγικό φεγγαρόφωτο. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το διάσημο σαιξπηρικό αριστούργημα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσουργούς που έγραψαν συνθέσεις βασισμένες σε αυτό. Ένας από αυτούς ήταν και ο Φέλιξ Μέντελσον, ο οποίος συνέθεσε μόλις στα 17 του τη διάσημη Εισαγωγή, έργο αρ. 21. Mερικά χρόνια αργότερα ξαναδούλεψε την παρτιτούρα του, οπότε και προέκυψε το έργο αρ. 61, δημοφιλή αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζονται από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην πρωινή κυριακάτικη συναυλία της 26ης Νοεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Info
Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ώρα 11:30 π.μ.
Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων
8 € (παιδιά, φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών), 14 € (γενική είσοδος)

Προπώληση από 6 Νοεμβρίου 2017 για φοιτητές, παιδιά και νέους έως 25 ετών
20 Νοεμβρίου 2017 για το υπόλοιπο κοινό

Πληροφορίες 210 72.82.333 και στο megaron.gr

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: protothema.gr
Διαβάστηκε 125 φορές

Σχετικά Άρθρα

Ασφαλιστικά Προϊόντα

Τα διαβάσατε περισσότερο στην ΚΑΛΗ ΖΩΗ

Πτήση με DRONE

Πτήση πάνω από τους μαγευτικούς καταρράκτες της Έδεσσας, της πανέμορφης μακεδονίτικης πόλης.