Σωστή Διαχείριση
10
Νοε

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις στα ελαστικά των οχημάτων;

Κατηγορία: Σωστή Διαχείριση

Κάθε καινούργιο ελαστικό συνοδεύεται πάντα από μια τυποποιημένη ετικέτα.

Όλα τα ελαστικά των οχημάτων αναγράφουν στο πλαϊνό τους τμήμα πολλά νούμερα και κώδικες. Όλοι αυτοί οι «κώδικες», για όσους δεν γνωρίζουν μοιάζουν... κινέζικα, ωστόσο δείχνουν τις προδιαγραφές του ελαστικού. Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες παραδείγματα σχετικά με τους εν λόγω δείκτες. Συγκεκιρμένα:

Διαστάσεις

Παράδειγμα: 185/65 R14. Το 185 σημαίνει το φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστά, το 65 είναι η σχέση ύψους προς φάρδος διατομής (65%), R σημαίνει δομή (Radial) και το 14 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

Δείκτης φορτίου και πίεση αέρα

Στην φωτογραφία αναγράφεται μέγιστο βάρος ελαστικού στα 437 κιλά (ή 963 λίβρες) και μέγιστη πίεση στα 51 PSI ή 350 kPa.

Ημερομηνία κατασκευής

Ο τετραψήφιος αριθμός της φωτογραφίας υποδηλώνει την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Δηλαδή: Το 4215 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 42η εβδομάδα του 2015.

Δείκτης ταχύτητας

Στην εικονιζόμενη ένδειξη 79Τ, τα νούμερα αντιστοιχούν με το δείκτη φορτίου (το 79 αντιστοιχεί με 437 κιλά) και το γράμμα με το δείκτη ταχύτητας. Πιο αναλυτικά:

L έως 120 χλμ./ώρα
M έως 130 χλμ./ώρα
N έως 140 χλμ./ώρα
P έως 150 χλμ./ώρα
Q έως 160 χλμ./ώρα
R έως 170 χλμ./ώρα
S έως 180 χλμ./ώρα
T έως 190 χλμ./ώρα
U έως 200 χλμ./ώρα
H έως 210 χλμ./ώρα
V έως 240 χλμ./ώρα
W έως 270 χλμ./ώρα
Y έως 300 χλμ./ώρα
ZR > 240 χλμ./ώρα

Κωδικός έγκρισης

Ε4: Ένδειξη συμμόρφωσης με κανονισμούς της ΕΕ. Ο αριθμός στον κύκλο μετά το E δείχνει τη χώρα έγκρισης.

Tubeless Radial

Tubeless σημαίνει χωρίς αεροθάλαμο (κοινώς σαμπρέλα) και Radial σημαίνει ότι ο κορμός αποτελείται από ακτινικές χορδές λινών. Αυτές οι χορδές είναι στρώματα υφάσματος που συγκροτούν τον κορμό του ελαστικού, και αναπτύσσονται ακτινικά κατά πλάτος του ελαστικού από τη μία στεφάνη στην άλλη.

Ποιοι είναι οι τρεις παράμετροι στις ετικέτες των ελαστικών:

Η κατανάλωση καυσίμου συνδέεται με την αντίσταση κύλισης. Με τη μείωση της αντίστασης κύλισης, το ελαστικό καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και ταυτόχρονα εκπέμπει λιγότερες ποσότητες CO2. Γι’αυτό πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. ένα τυπικό επιβατικό αυτοκίνητο που διανύει 25.000 χλμ. το χρόνο (μάλλον πολλά για τα δεδομένα της χώρας μας), μπορεί να εξοικονομήσει σε καύσιμα από 170€ - 230€ το έτος, μεταξύ της καλύτερης κατάταξης A και της χειρότερης G.

Η πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός ελαστικού. Ελαστικά με πολύ καλή πρόσφυση στο βρεγμένο προσφέρουν μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος. Ενδεικτικά, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A μπορεί να φρενάρει μέχρι και κατά 18 μέτρα λιγότερα από ένα άλλο με ελαστικά βαθμολογίας G στην ταχύτητα των 80 χλμ./ώρα.

Ο εξωτερικός θόρυβος που παράγεται από το ελαστικό και μετριέται σε ντεσιμπέλ. Όσο περισσότερες μπάρες έχει η ετικέτα, τόσο πιο πολύ θόρυβο παράγουν τα ελαστικά κατά την κύλισή τους.

Πηγή: autogreeknews.gr

Διαβάστηκε 414 φορές

Σχετικά Άρθρα

Ασφαλιστικά Προϊόντα

Τα διαβάσατε περισσότερο στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Πτήση με DRONE

Πτήση πάνω από τους μαγευτικούς καταρράκτες της Έδεσσας, της πανέμορφης μακεδονίτικης πόλης.